Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Çanakkale Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu

Anadolu Kültürü ve Sanat Etkinlikleri kısa film ve sergi gösterimleri ile sona erdi

UNESCO’nun 2021 yılını; ‘Yunus Emre Yılı”, “Hacı Bektaş- Veli Yılı” ve “Ahi Evran Yılı” ilan etmesi dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleştirilen etkinlikler çerçevesinde Çanakkale Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu’nun düzenlediği kısa film gösterimleri ile afiş ve fotoğraf sergilerinin sunumları gerçekleştirildi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Çanakkale Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu tarafından düzenlenen Anadolu Kültürü ve Sanat Etkinlikleri kapsamında Ahi Evran, Hacı Bektaş-ı Veli ve Yunus Emre’yi anlatan kısa film gösterimleri Troia Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Anadolu Kültürü ve Sanat Etkinlikleri kapsamında daha önce gerçekleştirilen afiş sergisi ile ‘BİZ’den Kareler’ fotoğraf sergisinin sunumlarının da yapıldığı etkinlik, ÇOMÜ Tasavvuf Topluluğu tarafından gerçekleştirilen ney dinletisiyle başladı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Okhan Akdur, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Kasım, Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ercan Sarıdoğan, Çanakkale Sosyal Bilimler MYO Müdürü Prof. Dr. Nazan Yelkikalan, ÇOMÜ Genel Sekreteri Ayhan Monus’un yanı sıra akademisyenlerin, sanatseverlerin ve öğrencilerin katıldığı etkinliğin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Sedat Murat, Yunus Emre, Hacı Bektaş-ı Veli ve Ahi Evran’ın günümüze de ışık tuttuğunu söyledi. Ahi Evran'ın bir sanatkar olmasının yanı sıra çalışma hayatını ahlak çerçevesinde şekillendirdiğini ifade eden Rektör Prof. Dr. Murat, ahi teşkilatında meslekten önce ahlak ve vicdan öğretildiğini anlattı. Yunus Emre, Hacı Bektaş-ı Veli ve Ahi Evran’ın insan ve egosunu törpüleyen gönül sultanları olduğunun altını çizen Prof. Dr. Murat, gençlere Anadolu değerleri olan bu isimleri okumaları ve öğrenmeleri tavsiyesinde bulundu.

Ahi Evran, Hacı Bektaş-ı Veli ve Yunus Emre’nin hayatları ve günümüze kalan değerleriyle ilgili bilgi veren Çanakkale Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Nazan Yelkikalan ise, Anadolu Kültürü ve Sanat Etkinlikleri ile hem Anadolu’nun üç değerli alimini anma hem de onların değerlerinin aktarılmasının önemine değindi. Ahilik kavramına değinerek, Ahi Evran ile birlikte Anadolu’nun hem iktisadi hem de imar kalkınmasının yapıldığını ifade eden Müdür Prof. Dr. Nazan Yelkikalan, Anadolu’nun sevgiye, hoşgörüye dayalı kültürünün oluşmasında da Yunus Emre, Hacı Bektaş ve Ahi Evran’ın büyük rol oynadığını hatırlattı. Ahlak, dostluk, komşuluk, iyilik, hoşgörü gibi toplumsal değerlere değinen Prof. Dr. Nazan Yelkikalan, “sevgi, saygı, hoşgörü ve ilim ile aşılmayacak yol açılmayacak kapı yoktur” şeklinde konuştu.

Kısa filmlerin izlenmesinin ardından uluslararası fotoğrafçıların da katıldığı ‘BİZ’den Kareler’ fotoğraf sergisi ile afiş sergisine ve seçilen eserlere ilişkin bilgi veren Görsel İşitsel Teknikler ve Medya Yöneticiliği Bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi Meral Açıkgöz, “Fotoğrafçılık ve Kameramanlık Programı olarak gerçekleştirdiğimiz bu etkinlikte amacımız ortak değerlerimizi korumak ve tanıtmak.  Sevgi, merhamet, dayanışma, dostluk, birlik ve beraberlik gibi insanı insan yapan değerlerimizi ne kadar yaşatırsak ve gelecek nesillerimize aktarabilirsek o ölçüde de insan olmanın onurunu yaşayabiliriz. Bizi biz yapan değerleri anlatmak için gerçekleştirdik” dedi.

Anadolu Kültürü ve Sanat Etkinlikleri kapsamında afiş ve fotoğraf sergisine seçilen eserlerin sunumunun yapıldığı etkinlik, düzenleme kurulunda yer alan öğretim elemanlarına teşekkür belgesinin ardından sona erdi.