Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Çanakkale Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu

STAJ TAKVİMİ ve İŞLEYİŞİ DUYURUSU

ÇANAKKALE SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU

2020–2021 STAJ TARİH ARALIKLARI ve ÖNEMLİ DUYURULAR

HAFTADA 6 GÜN STAJ YAPACAKLAR

Başvuru Evrakı Gönderimi için son tarih

STAJ Başlangıç Tarihi

STAJ Bitiş Tarihi

15 Haziran 2021

21 Haziran 2021

31 Temmuz 2021

6 Temmuz 2021

12 Temmuz 2021

21 Ağustos 2021

 

 

 

HAFTADA 5 GÜN STAJ YAPANLAR

Başvuru Evrakı Gönderimi için son tarih

STAJ Başlangıç Tarihi

STAJ Bitiş Tarihi

15 Haziran 2021

21 Haziran 2021

6 Ağustos 2021

6 Temmuz 2021

12 Temmuz 2021

27 Ağustos 2021

STAJ BAŞVURU BELGESİ:   https://cdn.comu.edu.tr/cms/csmyo/files/289-basvuruformu.pdf

ÖNEMLİ BİLGİ: Endüstriye Dayalı Eğitimin (STAJ), not ağırlığı bulunmamaktadır. Bu nedenle; STAJ, not ortalamanızı değiştirmeyecektir. Staj mezuniyet için gerekli ancak Dikey Geçiş Sınavı (DGS) açısından etkisizdir. Öğrencilerimizin DGS sınav ve sonucu, stajdan hiçbir şekilde etkilenmemektedir.

STAJ DOSYASI TESLİMİ İLE İLGİLİ ÖNEMLİ BİLGİ:

  • Birinci sınıftan ikinci sınıfa geçen (Öğrenci numarası 20 ile başlayan) öğrenciler staj dosyalarını okulun açıldığı ilk iki hafta içinde teslim edecektir.
  • İkinci sınıf öğrenciler (öğrenci numarası 19 ve daha küçük rakam ile başlayan) dosyalarını en geç 12 Eylül 2021 tarihinde göndermiş olmalıdır. Öğrenciler dosyalarını erken göndermiş olsalar dahi; staj notları, yaz okulu notlarıyla birlikte Eylül 2021 sonunda işlenecek ve mezun durumda olanların mezuniyeti gerçekleştirilecektir. Öğrencilerin 12 Eylül 2021’den daha geç bir tarihte staj dosyası göndermeleri halinde mezuniyetleri gecikebilecek, güz dönemi sonuna kalabilecektir.

 

STAJ YERİNE ÖDEV YAPACAKLAR ÖĞRENCİLER

Başlangıç Tarihi

Teslim Tarihleri

Dosya Teslimine ilişkin bilgi

21 Haziran 2021

5 - 12 Temmuz 2021

* Mezun durumdaki öğrencilerin dosyalarını en geç 12 Temmuz 2021’de teslim etmeleri durumunda bütünleme ve tek ders mezunlarıyla birlikte mezun olabilmeleri mümkün olacaktır. Gecikmeleri durumunda yaz okulu mezunlarıyla birlikte Eylül 2021 sonunda mezun olacaklardır Bu durum DGS yerleştirme ve kayıt işlemlerinde bir sorun oluşturmaz.

21 Haziran 2021

2 – 12 Eylül 2021

Bu tarihlerde ödev yapan;

  • İkinci sınıf öğrencileri (öğrenci numarası 19 ve daha küçük rakam ile başlayan) dosyalarını en geç 12 Eylül 2021 tarihinde göndermiş olmalıdır. Öğrenciler dosyalarını erken göndermiş olsalar dahi; staj notları, yaz okulu notlarıyla birlikte Eylül 2021 sonunda işlenecek ve mezun durumda olanların mezuniyeti gerçekleştirilecektir. Öğrencilerin 12 Eylül 2021’den daha geç bir tarihte staj dosyası göndermeleri halinde mezuniyetleri gecikebilecek, güz dönemi sonuna kalabilecektir.
  • Bu tarihlerde ödev yapan öğrenciler Dosyalarını erken göndermiş olsalar dahi; staj notları, yaz okulu notlarıyla birlikte Eylül 2021 sonunda işlenecek ve mezun durumda olanların mezuniyeti gerçekleştirilecektir.

 

STAJA İLİŞKİN DUYURU:

  1. STAJ (Endüstriye Dayalı Eğitim) öğrencilerimizin ileride yapacakları meslekleri öğrenmeleri, iş bulabilmeleri açısından çevre edinmeleri ve özgeçmişlerine yazabilmeleri için önemli bir imkandır. Stajın mümkün olduğunca bir kurumda yapılması, öğrencilerin gelişimi ve iş hayatları açısından yararlı olacaktır.
  2. Salgın hastalık dolayısıyla 2021 yaz döneminde; birinci sınıf öğrencilerimizin (öğrenci numurası 20 ile başlayanlar) STAJ YAPMAMALARI, öğrencilerimizin sağlıkları ve eğitimleri açısından yararlı olacaktır. Çanakkale Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Yönetimi, Bölüm Başkanları ve Öğretim Elemanları olarak, stajın gelecek yıla (2022 yaz dönemi) bırakılmasını tavsiye ediyoruz.
  3. Stajın gelecek sene (2022 yaz dönemi) yapılması DGS açısından HİÇ BİR OLUMSUZLUK YARATMAMAKTADIR. Bu sene birinci sınıf (öğrenci numurası 20 ile başlayanlar) öğrencilerimiz, gelecek sene FİNALLER ya da BÜTÜNLEMELERDEN sonra STAJINI yapıp, ülke genelinde üniversitelerin yeni dönemi başlamadan MEZUN olabilirlerBöylece stajın gelecek yaz yapılması DGS veya MEZUNİYET açısından herhangi bir sorun yaratmamaktadır.
  4. Birinci sınıf öğrencilerimizin; bu sene staj yapmayıp, gelecek sene yaz döneminde de staj yapmasına mani bir durum oluşması halinde bile; tüm derslerini vermiş ancak sadece staj yapmadığı için mezun olamamış bir öğrenci DGS’yi kazanır ise, kazandığı üniversiteye şartlı kayıt olabilir. Stajını üniversiteyi kazandığı yerde yaparak, DGS kazandığı okulda eğitimine devam ederken stajı tamamlayıp mezun olabilir.  
  5. Mutlak suretle bu yaz staj yapmak isteyen öğrencilerimiz; staj yapacakları kurum ve kuruluşlar kendilerini, salgın hastalığa rağmen kabul ederse ve staj yapmayı düşündükleri kurumu da danışmanları uygun görürse, staj yapabilirler.

 

STAJ YAPMAK İSTEYEN ÖĞRENCİLER İÇİN ÖNEMLİ NOTLAR:

  1. Yaz stajı için öncelikle yukarıda linki yer alan başvuru formunu staj yapacağınız kurum ya da işletmeye onaylatmanız gerekiyor. Onaylattığınız başvuru belgesinin fotoğrafını danışman öğretim elemanına e-posta ile yollayınız. Belgenin; orijinal, ıslak imzalı halini staj dosyanıza koyunuz. Staj sonunda dosya ile birlikte getirmeniz ya da yollamanız istenecektir.
  2. Danışmanın; staj kurumunu, staj yeterliliği açısından uygun görmemesi halinde staj yapmanız mümkün değildir.
  3. Öğrenciler stajla ilgili soru ve sorunları için öncelikle danışmanları ile görüşmelidir.
  4. Haftada 6 iş günü staj yapacak öğrenciler için, staj yaptıkları yerlerin cumartesi günü tam gün çalışıyor olması gerekmektedir.
  5. Stajyer öğrencilerin yukarıda belirtilen tarihlere uyması gerekmektedir. Aksi durumları öncelikle danışmanınız ile görüşünüz. Söz konusu tarihler; Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilmektedir.
  6. Staj süresince; İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları Sigortası, Üniversitemiz Rektörlüğü tarafından yatırılmaktadır.
  7. Başvuru belgesinde öğrencinin İletişim bilgileri güncel olmalıdır. Öğrencilerin ikametgah adreslerini ve diğer bilgileri tam ve doğru bir şekilde yazmaları gerekmektedir.
  8. Staj yapılacak işyeri ya da kurum veya kuruluşun; kaşesinin ya da mührünün tam ve açıklayıcı olması (Staj Yerinin Adı, Unvanı, Adresi, Telefonu, Vergi Numarası, gibi bilgileri içermeli) ve imzaların tam olmasına dikkat edilmelidir.
  9. Öğrenci staj başvuru evrakı ile birlikte; e-devletten indireceği SPAS (SGK Sağlık Provizyon Aktivasyon Sistemi) MÜSTEHAKLIK belgesini de danışmanına yollayacaktır.
  10. Öğrenci iş güvenliği eğitimine geçen yıl mı yoksa bu yıl mı katıldığını danışmanına bildirecektir. İş güvenliği belgesi öğrenciye verilmeyecektir.
  11. Staj işlemlerinin nasıl yürütüleceği ve staj dosyasının nasıl doldurulacağı ile ilgili bilgileri danışman verecektir.

 

ÖDEV YAPMAK İSTEYEN ÖĞRENCİLER İÇİN ÖNEMLİ NOTLAR:

  1. Final, bütünleme ya da tek ders sınavı sonrası bütün derslerini vermiş, bir tek staj yükümlülüğü kalmış mezun durumdaki öğrenciler ödev yaparak, stajı dersini verebilir. Ancak bu öğrencilerin DGS kazanıp bir fakülteye yerleşmesi durumunda, fakülte ödevi kabul etmeyeceğinden öğrencinin yeniden staj yapması istenebilir. Bu durum öğrencinin sorumluluğundadır ve bilgisi verilmiştir.
  2. Tek ders sınavı sonrası halen başarısız dersleri olan öğrenci mezun durumda değildir. Bu durumdaki öğrencilerin ödev ile staj yapıp yapamayacağına ilişkin karar hastalığın durumuna göre final sınavları döneminde salgın hastalığın seyri ve üniversite yönetiminin kararları doğrultusunda kararlaştırılacaktır.
  3. Birinci sınıftan ikinci sınıfa geçen (öğrenci numarası 20 ile başlayanlar) öğrencilerin ödev ile staj yapıp yapamayacağına ilişkin karar hastalığın durumuna göre final sınavları döneminde salgın hastalığın seyri ve üniversite yönetiminin kararları doğrultusunda kararlaştırılacaktır.
  4. Staj yerine ödev yapacak öğrencilere, ödevlerini danışmanları verecektir. Konuyla ilgili her türlü konu için öğrencilerin danışmanlarına TEAMS ya da ÜBYS üzerinden mesaj yollayarak ya da e-posta aracılığı ile ulaşması gerekmektedir.

 

 

Ekler

STAJ ve ÖDEVLERLE İLGİLİ.pdf