Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Çanakkale Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu

Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

Nasıl Öğrenci Olabilirim?

Üniversite sınavına girmeniz ve okulumuzun 2013 ÖSYS kılavuzunda belirtilen bölümlerinden birini tercih etmeniz yeterlidir. 2013 ÖSYS sisteminde sınava girmiş tüm lise mezunları bölümlerimizi tercih edebilir. Okulumuza yerleştirilmeye hak kazandıktan sonra ve ilk kaydınızı yaptırmak için belirlenen kayıt tarihleri arasında Çanakkale'ye şahsen gelerek Çanakkale Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğrenci İşleri Bürosunda kaydınızı yaptırabilirsiniz. Okulumuzdaki kayıtlı öğrenciler ise daha sonraki yarıyıllarda okulumuza gelmeden öğrenim ücretini yatırıp kayıt yenileme işlemini internet üzerinden yapabileceklerdir.


İnternet Üzerinden Nasıl Erişim Yapabilir ve Nasıl Eğitim Alabilirim?


Okulumuza kayıt yaptırdıktan sonra, okulumuz tarafından size internet üzerinden bağlantı için kullanıcı adı ve şifreler verilecektir. Uzaktan Eğitim alabilmeniz için bir bilgisayar ve internet erişimine sahip olmanız yeterlidir.


Uzaktan Eğitim Öğrencileri Ve Öğrenim Ücreti


Programları tercih edecek öğrenciler, her yarıyıl öğrenim ücreti ödemelidir.


Uzaktan Eğitim Nasıl Yapılacak?


Eğitim Yönetim Sistemi üzerinden, derslere ait ders notlarını takip edebilir, ders danışmanlarıyla sohbet edebilir, sınav tarihlerini öğrenebilir ve internet üzerinden vize sınavlarınızı olabilir ve sınav, ödev sonuçlarınızı öğrenebilirsiniz.


Uzaktan Eğitim Sınav Sistemi Nasıldır?


Vize Sınavları, internet üzerinden yapılacaktır. Buna göre öğrenciler vize sınavlarını internet erişimi olan istediği bir ortamda bilgisayar başında yapacaktır. Final ve bütünleme sınavları, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Terzioğlu yerleşkesindeki Meslek Yüksekokulumuzun ilan edeceği sınıflarda yapılacaktır.


Uzaktan Eğitim Öğrencilerinin Staj Durumlarına Nasıl Karar Verilir?


Bütün Meslek Yüksek okullarında olduğu gibi Uzaktan Eğitim Programlarında da staj yapmak zorunludur. Uzaktan eğitim öğrencileri staj yönergelerinde belirtilen dönemlerde staj yapabilirler. Stajını yapmayan öğrenci mezun olamaz.


Uzaktan Öğretim Öğrencilerinin Dikey ve Yatay Geçiş Hakları Nelerdir?

Uzaktan eğitimden mezun olan öğrenciler dikey geçiş sınavına katılabilirler. Dikey Geçiş Sınavı kılavuzunda bölümleriniz için belirtilmiş programlara müracaat edebilirsiniz. Yüksek Öğretim Kurulu tarafından uygunluğu kabul edilmiş herhangi bir Programa yatay geçiş yapılabilir. Dikey ve Yatay Geçişlerin detayları ilgili yönetmeliklerle belirlenmiştir.


Ara Sınav, Final ve Bütünleme sınavları nasıl gerçekleştirilecek?


Ara Sınav internet ortamında çevrimiçi olarak test şeklinde gerçekleştirilecek. Final ve Bütünleme Sınavları ise ÇSMYO'da yapılacaktır. Sınavların değerlendirmesi %20 sistem içi faaliyetler ( Vize(ler), Ödev(ler),Proje(ler), Ders Sohbetlerine Katılım )+% 80 i ise final sınavı olmak üzere değerlendirilecektir.


Ders geçme notları en az ne kadardır?


Uzaktan Eğitim programlarında kayıtlı öğrencilerin aldıkları derslerde Üniversitemizin Önlisans-Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 19. maddesindeki koşullar geçerlidir.

Ayrıntılı bilgi için:

http://ogrenciisleri.comu.edu.tr/ksayfalar/sayfa/17/77/egitim-ogretim-ve-sinav-yonetmeligi



DGS de okul başarısı ne kadar etkili?



Yerleştirme işlemi, adayların DGS puanları, tercihleri ve yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak yapılır.



Dikey geçiş yapıldığında geçiş yapılan bölümün kaçıncı sınıfından devam edilmektedir?


Dikey geçiş yapılan bölümün 2 veya 3. sınıfından devam edilmektedir.



Öğrenci Belgesi veya askerlikle ilgili Öğrenci Durum Belgesi almak için ne yapmam gerekir?

Öğrenci Belgesi veya askerlikle ilgili Öğrenci Durum Belgesi almak için Meslek Yüksekokulumuzun web sitesinde yer alan Belge İstek Formunu doldurarak müdürlüğümüze göndermeniz gerekmektedir. Belge İstek Formunuz değerlendirildikten sonra Öğrenci Belgesi veya askerlikle ilgili Öğrenci Durum Belgesi Belge İstek Formunda belirtmiş olduğunuz adrese gönderilecektir.



Öğrenim Ücretini yatırmazsam ne olur?


a) İlk kez kayıt yaptıracak öğrencilerin harç ücretini ve materyal bedelini yatırmadığı taktirde öğrencilik hakkı kazanamaz.

b) Öğrenci katkı payı ve öğrenim ücretini yatıran öğrenciler; ders kayıtlarını internet ortamında uzaktan yapar. Yüksekokulun her programı için belirlediği danışman da gerekli durumlarda ders kaydını yapmaya yetkilidir.
c) Süresinde kaydını yaptırmayan öğrencilerin mazeretlerine ilişkin başvuruları, eğitim-öğretim yarıyılının/yılının ilk iki haftası içinde kabul edilir. Mazereti ilgili yönetim kurulunca kabul edilen öğrencilerin kayıt yenileme işlemleri, akademik takvimde belirtilen tarihlerde tamamlanır. Bu süre içinde kaydını yenilemeyen öğrenci kayıt yaptırmadığı yarıyılda/yılda öğrencilik haklarından yararlanamaz. Bu şekilde kaybedilen süre öğrenim süresinden sayılır.



Kaydımı sildirmek istiyorum ne yapmam gerekiyor?


Kaydınızın silinmesi için Meslek Yüksekokulu Müdürlüğümüze bizzat müracaat etmeniz gerekmektedir.



Ekle/Sil haftası ne demektir?

Eğitim – Öğretimin başladığı haftaya ekle/sil haftası denir. Öğrenci ekle/sil haftasında danışmanın onayı ile yeni dersler alabilir, tekrarlamak ve almak zorunda olduğu dersler hariç, diğer dersleri bırakabilir. Ekle/sil haftasından sonra hiçbir şekilde ders değişikliği yapılamaz.



GNO nedir?


GNO, Genel Not Ortalaması: Öğrencinin her dersten almış olduğu başarı notunun, dersin kredi değeri ile çarpımlarının toplamı ile elde edilen sayının, derslerin kredi değerlerinin toplamına bölünmesi ile hesaplanan ağırlıklı not ortalamasıdır. GNO ilgili dönem değil alınan bütün dönemleri kapsar.



DNO nedir?


DNO, Dönem Not Ortalaması: Öğrencinin kayıtlı olduğu yarıyıla ait derslerinden almış olduğu başarı notunun, dersin kredi değeri ile çarpımlarının toplamı ile elde edilen sayının, derslerin kredi değerinin toplamına bölünmesi ile hesaplanan ağırlıklı not ortalamasıdır.


Başarılı sayılmam için gerekli koşullar nelerdir?


GNO ‘su en az 2.00 olan öğrenci herhangi bir dersini (FF),(FD) olmaması koşulu ile başarılı sayılır. GNO'su 2.00 ‘ın altında olan öğrenci başarısız sayılır.


Öğrenci kimliğimi kaybettim ne yapmam gerekir?


İlk önce yerel bir gazeteye kimliğinizi kaybettiğinize dair bir zayi ilanı vermeniz gerekir. Gazetede çıkan zayi ilanı ile birlikte 1 adet fotoğrafla öğrenim Meslek Yüksekokulumuz Öğrenci İşleri bürosuna başvurmak suretiyle öğrenci kimliğinizi yeniden çıkartabilirsiniz.

Kayıt Yenileme işlemini nasıl yapacağım?


Öğrenciler her yarıyıl başında ve akademik takvimde belirtilen süreler içinde, Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenen öğrenim ücretini ödeyerek kayıtlarını yenilemek zorundadırlar. Öğrenciler ders kaydını internet aracılığı ile yenileyebilirler. Öğrenciler kayıt yenileme işleminin tümünden sorumlu olup, kayıtlarını kendileri yenilemek zorundadırlar. Öğleden önce öğrenim ücretini ödeyen öğrenciler öğleden sonra, öğleden sonra ödeyen öğrenciler ise ertesi gün öğleden önce kayıtlarını internet aracılığı ile yapabilirler.



Kayıt Yenileme işlemini çeşitli nedenlerden dolayı zamanında yaptıramadım ne yapmam gerekir?


Süresi içerisinde kaydını yaptıramayan öğrencilerin mazeretine ilişkin başvuruları, eğitim-öğretim yarıyılının/yılının ilk iki haftası içinde kabul edilir. Mazereti ilgili yönetim kurulunca kabul edilen öğrencilerin kayıt yenileme işlemleri, ekle/sil haftasında tamamlanır. Bu süre içinde kaydını yenilemeyen öğrenci kayıt yaptırmadığı yarıyılda/yılda öğrencilik haklarından yararlanamaz. Bu şekilde kaybedilen süre öğrenim süresinden sayılır.



Mezun olabilmem için belirli bir not ortalamasına ihtiyaç var mı?

Bir öğrencinin izlemekte olduğu programdan mezun olabilmesi için yasal süre içinde devam etmekte olduğu programı en az 2.00 Genel Not Ortalaması (GNO) ile tamamlamaları zorunludur. GNO aynı zamanda mezuniyet not ortalamasıdır.



Üniversiten ilişik kesme nedenleri nelerdir?


a)Öğrencinin yazılı başvurusu ve kendi isteği ile üniversiteden ayrılmak istemesi,
b)Yükseköğretim Kurumları öğrenci Disiplin Yönetmeliği çerçevesinde "Yükseköğretim Kurumundan Çıkarma Cezası" alması.