Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Çanakkale Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu

Medyanın ünlü isimleri öğrencilerle online söyleşilerde buluşuyor

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin uzaktan eğitim-öğretim faaliyetlerine başlamasının ardından derslerin yanı sıra sosyal etkinlikleri de sürdüren Çanakkale Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu, iletişim profesyonelleri ve medyanın ünlü isimlerini öğrencilerle online söyleşilerde bir araya getiriyor. Ünlü foto-muhabir Coşkun Aral ile başlayan ‘ÇOMÜ Uzaktan Medya Sohbetleri’, Görüntü Yönetmeni Buran Kanbir ile CitiPR Genel Koordinatörü Derya Aslan söyleşileri ile devam etti.

Uzaktan eğitim-öğretim faaliyetleri online derslerle devam ederken, sosyal faaliyetler de online olarak yapılmaya başlandı. ‘ÇOMÜ Uzaktan Medya Sohbetleri’ adıyla, uzaktan eğitim yapılan sistem üzerinden, düzenlenen söyleşilerin ilkine; Türkiye’deki en başarılı foto-muhabirlerinden biri olan, efsane savaş muhabiri ve belgesel yapımcısı Coşkun Aral katıldı.

TÜRKİYE’NİN EFSANE FOTOĞRAFÇISI ANILARINI ANLATTI

Çanakkale Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu’nun Fotoğrafçılık ve Kameramanlık, Halkla İlişkiler ve Tanıtım programları ile İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü öğrencilerinin katıldığı söyleşilerde; genç meslektaşlarıyla buluşmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyleyen Coşkun Aral, mesleki tecrübelerini öğrencilerle paylaştı. Foto-muhabirlik ve savaş muhabirliğinin mesleki şartlarından kullandığı ekipmanlara, gelişen teknolojiden foto-muhabirlik ve belgesel yapımcılığının geleceğine ilişkin öğrencilerden gelen pek çok soruyu yanıtlayan Aral; kaçırılan uçakta teröristlerle yaptığı röportaj, takip ettiği savaşlar ve Ruanda soykırımı gibi dünya basınında ses getiren pek çok çalışmasını anlattı.

GÖRÜNTÜ YÖNETMENİ KANBİR, ÇEKİMLERE İLİŞKİN BİLGİ VERDİ 

ÇOMÜ Uzaktan Medya Sohbetleri, Kaybedenler Kulübü ve Labirent filmlerinin Görüntü Yönetmeni Buran Kanbir ile devam etti. Sinema sektörüne girişini ve set çalışmalarını anlatan Burak Kanbir,  sektörde yer almayı hedefleyen öğrencilere tavsiyelerde bulundu. Öğrencilere kendilerine bir hedef koyup o hedefte ilerlemeleri gerektiğini ifade eden Yönetmen Burak Kanbir, sektörde başarılı olmak için neler yapılması gerektiğine ilişkin bilgiler verdi. Film, dizi ve reklam çekimleri arasındaki farklardan da söz eden Kanbir, kendi çalışma ve senaryolarını çekecek öğrencilere özellikle sıradanlıktan ve tekrarlardan kaçınmalarını, anlatıma farklı ve sıra dışı bir yorum geliştirmeye çalışmalarını önerdi.

DERYA ASLAN’DAN, HALKLA İLİŞKİLER ALANINDA KARİYER ÖNERİLERİ

Türk Standardları Enstitüsü belgeli ilk halkla ilişkiler ve iletişim ajansı CitiPR’ın Kurucusu ve Genel Koordinatörü Derya Aslan; halkla ilişkiler, reklam, dijital medya, organizasyon ve danışmanlık hizmeti veren CitiPR’ın kuruluş hikayesini aktardı. Halkla ilişkiler alanında kariyer yapmayı hedefleyen öğrencilere; sektör ve işe alım süreçleri hakkında bilgi veren Derya Aslan, iyi bir halkla ilişkiler ve basın çalışanı olmaları için öğrencilere tavsiyelerde bulundu. Organizasyonlar ve halkla ilişkiler kampanya süreçlerinin işleyişine de değinen Aslan, Dünyanın ilk kalem festivali PenFest’in düşünsel oluşum ve organizasyon süreçlerine ilişkin bilgiler verdi.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’nın teknik destek verdiği söyleşilere; Çanakkale Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu öğretim elemanları Öğr. Gör Meral Açıkgöz, Öğr. Gör. Onur Bayram, Öğr. Gör. Derya Kılıç Sarıkaya, Öğr. Gör. Seçil Düztepe ile İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Engin Çağlak katıldı. Medya profesyonellerinin tecrübe ve birikimlerinin öğrencilere aktarılması amacıyla gerçekleştirilen ÇOMÜ Uzaktan Medya Sohbetleri; basın yayın, sinema ve halkla ilişkiler gibi alanlarda Türkiye’nin önde gelen isimlerini bir araya geleceği söyleşilerle devam edecek.