Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Çanakkale Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu

Cumhuriyetimizin 100 Yılı Panelle kutlandı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Çanakkale Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu’nda Cumhuriyetimizin 100’üncü kuruluş yıldönümü; “100 Yıl Paneli” ile kutlandı.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Cumhuriyetin kuruluşunun 100’üncü yıldönümü dolayısıyla Çanakkale Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu’nda panel düzenlendi. Yüksekokul Konferans Salonu’nda gerçekleşen panelin Moderatörlüğünü ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Erkul’un yaptı. Yüksekokul Müdürü Prof. Dr. Nazan Yelkikalan, öğretim elemanları ve öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği panelde, Dr. Öğr. Üyesi Hafize Seçtim; “Atatürk ve Cumhuriyet”, Öğr. Gör. Hilal Yıldırım ise; “Tarihin Işığında Cumhuriyet” başlıklı sunum yaptı.
Atatürk ve Cumhuriyet başlıklı konuşmasında Osmanlı İmparatorluğunun yönetim şekli monarşiden Türkiye Cumhuriyeti’ne giden süreci 1915 yılından başlayarak anlatan Dr. Öğr. Üyesi Hafize Seçtim, Türk Kurtuluş Savaşı’nın, Atatürk gibi eşsiz bir liderin önderliğinde, Türk ulusunun eseri olarak kazanıldığını kaydetti. Kurtuluş Savaşının; haklı bir gerekçeye dayanarak, bağımsızlık yolunda mazlum uluslara örnek olduğunu hatırlatan Dr. Öğr. Üyesi Seçtim, “Atatürk’ün işaret ettiği gibi, Lozan’da imzalanan Barış Antlaşması’yla, Türk ulusu aleyhine yüzyıllardan beri hazırlanmış ve Sevr ile hayata geçirileceği düşünülen büyük bir suikast yıkılmıştır.” dedi. 
“Tarihin Işığında Cumhuriyet” başlıklı sunumunda; cumhuriyet kavramı, ve ortaya çıkışı ile Osmanlı döneminden Türkiye Cumhuriyeti’ne giden sürece ilişkin bilgi veren Öğr. Gör. Hilal Yıldırım, Mustafa Kemal Atatürk’te Cumhuriyet düşüncesinin nasıl ortaya çıktığını anlattı. Kurtuluş Savaşı sürecinde Cumhuriyet’e dair gelişmeleri de anlatan Öğr. Gör. Hilal Yıldırım, Cumhuriyet’in ilanının olumlu yankılarının yanı sıra Cumhuriyet’in kazanımlarını anlattı. Türkiye’de cumhuriyet ırk, din, dil ve cinsiyet farkı gözetmeksizin bütün vatandaşların paylaştıkları ve yararlandıkları siyasi rejimin adı olduğunu söyleyen Öğr. Gör. Yıldırım, Cumhuriyet’in ilanı ile ulusal egemenlik pekiştirildiğini belirtti.
Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılının öğrencilerin bilinçlenmesini sağlayacak bir panelle kutlanmasının önemine değinen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Erkul; öğrencilere, Cumhuriyetin değer ve kazanımlarına sahip çıkmalarını tavsiye etti. Zor şartlarda kurtarılan ve kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun aynı coşku ve heyecanla kutlanması gerektiğini anlatan Prof. Dr. Erkul, konuşmacı öğretim elamanları ile tüm dinleyicilere Cumhuriyet ruhuna sahip çıktıkları için teşekkür etti.