Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Çanakkale Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu

ÇANAKKALE SOSYAL BİLİMLER MYO ÖĞRENCİLERİNDEN ÇOCUKLARA DOĞRU BESLENMENİN TARİF KİTABI GELİYOR

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Çanakkale Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Programı öğrencileri, Çocuk Beslenmesi dersinde öğrendikleri doğru beslenme ilkelerini mutfakta uygulamaya döktü. Doktorlar ve diyetisyenlerle görüşen öğrenciler hazırladıkları sağlıklı yiyecekleri, okul arkadaşları ve öğretim elemanlarına gerçekleştirdikleri iki ayrı beslenme etkinliğinde ikram ettiler. Çocuklara sağlıklı yiyecekleri sevdirmek için meyveden çöp şiş, yufkadan cips yapan öğrencilerin tarifleri kitap olarak yayınlanacak.

Çanakkale Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Bölümü Çocuk Gelişimi Programı öğrencileri beslenme etkinliği düzenledi. ‘Çocuk Beslenmesi’ dersinde, gebelikten ergenlik dönemine kadar, hem bebek ve çocukların hem de annelerin doğru beslenmesine yönelik bilgiler veren Öğretim Görevlisi Emine Merve Uslu, öğrencilerden doğru beslenme kurallarına dikkat ederek sağlıklı yiyecek ve içecekler geliştirmelerini istedi. Sağlıklı beslenmenin yollarını araştıran öğrenciler, doktor ve diyetisyenlerle görüşerek kendi tariflerini oluşturdular. Kahvaltı yapmayan ya da sağlıklı yemeklere önyargıyla yaklaşan çocuklara; sağlıklı yiyecekleri sevdirmeyi amaçlayan öğrenciler, horoz şeklinde haşlama yumurtalardan, gülümseyen kahvaltı tabaklarına yufkadan yapılan cipsten tırtıl şeklinde kurabiyelere sağlıklı ve alternatif yiyecekler hazırladı.

SAĞLIKLI ATIŞTIRMALIKLAR TAM NOT ALDI

Sağlıklı ürünlerin yanı sıra diyabet ve obeziteyle mücadele için bilinçlendirme kampanyaları da geliştiren öğrenciler, hazırladıkları yiyecek ve içecekleri düzenledikleri iki farklı beslenme etkinliğinde sergilediler. Çanakkale Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu öğretim elemanları ve öğrencilerinin stantları gezerek sağlıklı ve doğal ürünlerin tadına baktığı etkinliği Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Enver Yolcu ile Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Ayhan Sarıyıldız da ziyaret etti. Ürünler ve çalışmalarla ilgili bilgi alan Müdür Yrd. Doç. Dr. Enver Yolcu, öğrencilerin hazırladıkları sağlıklı ürünlere yönelik beğenilerini iletti. Öğrencilerin hazırladığı tarif kitaplarını da inceleyen Yolcu, öğrencileri tebrik etti.

DOĞRU BESLENMENİN TARİF KİTABI HAZIRLANACAK

Anne karnından, ergenlik dönemine kadar doğru beslenme alışkanlarını içeren ders konularını içeren bir uygulama etkinliği düzenlediklerini anlatan Öğretim Görevlisi E. Merve Uslu, hazırlanan sağlıklı yiyeceklerden tarif kitabı oluşturulacağını söyledi. Öğrencilerin ders konuları kapsamında geliştirdikleri sağlıklı çocuk yiyeceklerini uygulamaya döktüklerini ifade eden Uslu, “Öğrencilerimiz kendi deneyimleri, araştırmaları ve uzman görüşlerinden yola çıkarak ürünler ortaya çıkardılar. Ürünlerin hepsi doğru beslenmeye yönelik, sağlıklı ve doğru beslenme alışkanlıklarının kazanılması amaçlanarak hazırlandı. Diyabetli çocuklar ve gebelikte beslenmenin yanı sıra okul öncesi ve okul çağı beslenmesinin nasıl olması gerektiği üzerine ders kapsamında yaptığımız uygulama, sonuçları itibariyle çok verimli geçti. Şu an ülkemizde obezite oranının çocukluk ve okul çağında oldukça arttığını görüyoruz. Bu durumu engellemek bizim elimizde. Biz eğitimciler gerek kreşlerde gerek okullarda bunu önlemeli, aileleri ve çocuklarımızı doğru beslenme alışkanlıklarına yönlendirmeliyiz. Bu sağlıklı yiyecekleri ortaya çıkartmak için öğrenci arkadaşlarımız çok fazla emek verdiler. Dönemi sonunda sağlıklı gıdalardan oluşan atıştırmalık ve paketli gıdalara alternatif hangi ürünleri verilebilir konusunu gösteren bir tarif kitabını çıkartmayı hedefliyoruz.” dedi.    

DİYABETLİ ÇOCUKLARA ÖZEL MENÜ HAZIRLANDI

Etkinlikte hazırladıkları ürün ve stantlarını da tanıtan öğrencilerden Gülçe Çetin, diyabetli çocuklar için hazırladıkları yemek ve tarifleri tanıttılar. Yemeklerini hazırlarken diyetisyenler ve doktorlarla görüştüklerini vurgulayan Gülçe Çetin, diyabetin vücudun pankreasın insülin üretememesi ya da ürettiği insülini kullanamadığını hatırlattı. Şeker ve beyaz unda bulunan glikozun diyabete neden olduğunu kaydeden Çetin, “diyabetli çocukların lif oranı fazla olan kuruyemiş iğde gibi ürünler tüketmesi gerekiyor. Bu nedenle biz ürünlerimizde diyabetik un ve meyve kullandık. Diyabetli çocuklar için diyabetin rengi olan maviden yola çıkarak ‘Mavi Umutlar’ tarif kitabını hazırladık. Çorbalardan ana yemeklere diyabetli çocuklar için pek çok yemek hazırladık.” şeklinde konuştu.

Çocukların sevdiği fakat içinde fazla miktarda şeker, un ve yağ barındırdığından zararlı olan besinlere karşılık alternatif sağlıklı gıdalar elde etmek için çalıştıklarını belirten öğrencilerden Sema Kazal, ilk olarak atom parçaları adını verdikleri meyveli kurabiyeleri yaptıklarını anlattı. Kurabiyelerin içinde şeker, un ve yağ yerine yulaf ezmesi, kuru incir ve kuru meyveler kullandıklarını söyleyen Kazal, tırtıl kurabiyelerde ise tatlandırma amacıyla şeker yerine bal ve pekmez kullandıklarını aktardı. Elma ve havuç kullanarak hazırladıkları elma ve havuç toplarının etkinliğe katılanlarca büyük ilgi gördüğünü ifade eden Kazal, kahvaltıyı sevmeyen çocuklar için sağlıklı ve çocukların hoşuna gidecek sunum şekliyle kahvaltı ve meyve tabakları oluşturduklarını kaydetti.